postheadericon Obiadowe sałatki z korniszonów, cebuli, ziemniaków

Przetwory, które zrobimy mając na to czas mogą się potem bardzo przydawać jako dodatek do obiadu. Tak jest chociażby w przypadku sałatki szwedzkiej. Niektórzy wolą jednak po prostu korniszony. Chociaż z nich również można robić pyszne sałatki obiadowe.

Sałatka ziemniaczana z korniszonami i cebulą I

Składniki:

– 6 ziemniaków

– 5 korniszonów

– mała papryka czerwona

– czerwona cebula

– 4 jaja

– 3 łyżki majonezu

– 1/2 łyżki musztardy

– sól, pieprz

Sposób przygotowania: ziemniaki obieramy i gotujemy, ale tak żeby nie były zbyt miękkie. Jajka również gotujemy. Ziemniaki, obrane jajka i cebulę, ogórki, paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Jest to dość konkretna sałatka, można więc jeść ją nawet samodzielnie na obiad. Niektórzy jednak wolą traktować surówki jako dodatek do mięsa. Można wtedy zrobić sałatkę z ogórka i pomidora lub wykorzystać poniższy przepis.

Sałatka ziemniaczana z korniszonami i cebulą II

Składniki:

– 6 ziemniaków

– 5 korniszonów

– cebula

– natka pietruszki

– 3 łyżki musztardy

– sól, pieprz

Sposób przygotowania: obrane i ugotowane ziemniaki rozdrabniamy łyżką, dodajemy musztardę, obrana i drobno pokrojoną cebulę, ogórki starte na tarce, poszatkowaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Sałatka jest wciąż dość konkretna, ale dzięki temu stanowi dobry dodatek do mięsnego obiadu.

Sałatka ziemniaczana z korniszonami i cebulą III

Składniki:

– 6 ziemniaków

– 5 korniszonów

– cebula

– 30 dag boczku

– łyżka kaparów

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– 5 łyżek masła

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– 5 łyżek majonezu

– 2 łyżki musztardy

– łyżka cukru

– sól, pieprz

Sposób przygotowania: tym razem robimy pieczone ziemniaki. W tym celu trzeba je przekroić na pół i ułożyć na blasze posmarowanej oliwą. Następnie solimy je i obkładamy kawałkami masła. Powinny się piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. W tym czasie podsmażamy cebulę i boczek. Upieczone i ostudzone ziemniaki łączymy z cebulą i boczkiem, pokrojonymi korniszona oraz kaparami. Wszystko polewamy sosem z jogurtu, majonezu, musztardy, cukru, soli i pieprzu. To naprawdę pyszna sałatka. Wymaga nieco więcej pracy niż te podane powyżej, ale na pewno warto ją wypróbować i podać na rodzinny obiad. Wszyscy będą zachwyceni!